Het meten van je websitestatistieken is zeer belangrijk voor je online profilering. Door middel van het meten van je statistieken kun je zien wat werkt en wat niet. Ten eerste kun je zien wat je lezer interessant vindt om te bekijken. Daarnaast kun je kijken of mensen op de juiste manier ‘door je site heen gaan’. Zien ze het logische verhaal op je website en klikken ze weleens door naar informatieve pagina’s na het lezen van een blog? Naast deze inhoudelijke aspecten kun je door middel van het meten van je statistieken ook achterhalen welke acquisitiemethoden effectief blijken te zijn. Komen de meeste mensen op je site door je nieuwsbrief, je LinkedIn-account of je Twitter-account? Met deze informatie kun je bepalen op welke methoden je meer of minder inzet moet tonen om verkeer te genereren.

Hoe meet je je statistieken?

Het meten van je statistieken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Afhankelijk van je tijd en technisch inzicht kun je bepalen of je genoeg hebt aan hele algemene meetinstrumenten op 1 plek of meer specialistische instrumenten.

Jetpack

Een heel algemeen en gebruiksvriendelijk instrument is Jetpack sitestatistieken. Jetpack is een plugin die je kunt installeren op je WordPress-website en presenteert je sitestatistieken op een overzichtelijke en beknopte wijze. Allereerst toont het alle sitebezoeken bij elkaar opgeteld per dag, week of maand. Daarnaast kun je na het klikken op summaries rechts bovenin, verder terug in de tijd.

Schermafbeelding 2015-04-17 om 14.08.55

Twee andere interessante statistieken zijn de referrers en top posts & pages. Bij referrers wordt weergegeven waar je bezoekers vandaan komen. Hier staat bijvoorbeeld verkeer bij vanaf LinkedIn (lnkd.in), Twitter, Facebook, Search Engines (verkeer dat je heeft gevonden door te googlen) of andere websites die naar je linken. Top pages & posts geeft een ranglijst van je pagina’s en blogs die het meest zijn bekeken. Vergeet ook bij deze statistieken niet op summaries te klikken voor meer statistieken.

Tip: Download de WordPress-app op je smartphone, hierin kun je altijd en overal je statistieken checken!

Google Analytics

Een instrument dat verder de diepte in gaat is Google Analytics. Deze bekende statistieken-tool van Google is wat ingewikkelder dan Jetpack, maar biedt dan ook zeer gedetailleerde informatie. Interessante statistieken ten opzichte van Jetpack zijn onder andere het percentage bezoekers dat na het bekijken van 1 pagina je site weer verlaat (bouncepercentage), het aantal pagina’s per sessie en hoe bezoekers door je website heen bewegen (gedragsstroom). Daarnaast kun je door het koppelen van Analytics met Google Webmaster Tools precies achterhalen met welke zoekwoorden je wordt gevonden op Google.

Social Media

Naast het bekijken van de statistieken van je website is het ook interessant te kijken naar de statistieken van je social-media accounts. Je kunt dan precies zien wat voor type berichten aanspreken bij je doelgroep en welke minder. We zullen de drie belangrijkste social media platformen bespreken.

Wanneer je een bedrijfspagina hebt aangemaakt voor LinkedIn kun je precies zien hoeveel mensen je bericht onder ogen hebben gekregen en hoe vaak erop is geklikt. Wanneer je naar het analytics tabblad gaat kun je precies zien wat je bereik en je engagement (hoe vaak mensen klikken, liken of reageren) is.

Schermafbeelding 2015-04-17 om 13.55.49

Hetzelfde geldt voor je Facebook-bedrijfspagina. Wanneer je hierbij naar statistieken gaat, zie je de ontwikkelingen in het aantal likes voor je pagina en het bereik en de betrokkenheid van losse berichten.

Schermafbeelding 2015-04-17 om 14.31.39

Ook bij Twitter kun je statistieken bekijken. Ga hiervoor naar de tweet die je wilt analyseren en klik op de drie staafjes onder het bericht. Twitter geeft je dan het aantal impressions en de engagement van je tweet.

Schermafbeelding 2015-04-17 om 13.48.14

Nieuwsbrieven

Vrijwel alle nieuwsbrief-tools (zoals MailChimp en Autorespond) geven rapporten met daarin informatie over je verzonden nieuwsbrieven. Je kunt hierbij onder andere zien hoeveel mensen je nieuwsbrief hebben geopend en hoeveel mensen geklikt hebben op de links in je nieuwsbrief. Wanneer je naar het tabblad links (in MailChimp) gaat kun je bovendien zien op welke links in je nieuwsbrief er het meest is geklikt.

Schermafbeelding 2015-04-17 om 14.01.30

Het slotadvies van opwolken.com

Nu je diverse methoden kent om je statistieken bij te houden is het zaak deze ook regelmatig te controleren. Zet alle instrumenten in en experimenteer met de manier waarop je content plaatst. Hou vervolgens in de gaten wat de verschillende posts met je statistieken doen. Zorgt de link naar je blogpost op LinkedIn voor meer verkeer naar je site? Probeer dit dan ook consequent te doen. Wordt een pagina op je website niet tot nauwelijks bekeken? Ga zelf dan na of de informatie op deze pagina nuttig is of ga na of de plaats waar de pagina staat logisch is. Kijk ook eens naar het tijdstip of de dag waarop je iets plaatst of verstuurt. Volg je statistieken en stel jezelf altijd de vraag welke lering je eruit kunt trekken. Op deze manier leer je je bezoeker kennen en vergroot je de kans dat je uiteindelijk meer klanten binnenhaalt door middel van je online marketingmix.

Online met opwolken.com

opwolken.com biedt een totale oplossing voor je online marketing. Een ideale instrumentenmix om jou en je bedrijf online te profileren. De basis is een website die aansluit bij al je online activiteiten, met ruimte voor je verhaal, je branding en je blogs. Je ontvangt ondersteuning in het vullen van je website met tekst en afbeeldingen door middel van eBooks en een uitgebreide handleiding voor het gebruik van je website. Daarnaast zorgt opwolken.com dat je een mailinglist op kunt bouwen door het gratis verstrekken van een give-away in de vorm van een eBook. De mensen in je mailinglist kun je blijven informeren met een nieuwsbrief.

Meer weten? Neem contact met ons op