Je hebt een mooie site die een tijdlang goed functioneert en opeens kom je erachter dat je site niet meer live is of dat je site er anders uitziet dan je verwacht. Of krijg je mailtjes uit je netwerk of je alsjeblieft wilt stoppen met het versturen van spam? Waarschijnlijk is je site dan gehackt. Helaas gebeurt dit ontzettend vaak en ook websites met weinig bezoekers kunnen slachtoffer worden van een aanval.

Waar gaat het vaak mis?

Hackers hebben over het algemeen drie ingangen tot sites. In de helft van de gevallen gaat het om een lek in een plugin of een thema op de site. In 40% van de gevallen zit het beveiligingslek bij de hostingpartij en in ongeveer 10% van de gevallen kunnen hackers in de site komen door het achterhalen of raden van het gebruikersnaam en wachtwoord.

Hoe kan ik mijn site dan beveiligen tegen aanvallen?

In een aantal stappen kun je de kans op een aanval van een hacker al verkleinen. opwolken.com neemt er een aantal met je door, sommige stappen kun je zelf eenvoudig toepassen, anderen kosten wat meer inspanning.

  1. Betrouwbare hosting en back-up

Zorg dat je kiest voor een hostingpartij die gebruik maakt van de modernste technieken (let vooral op de PHP en MySQL, lees hier wat WordPress minimaal adviseert). Hiermee is de kans op een lek veel kleiner. Omdat een lek nooit geheel te voorkomen is, is het ook van belang te kijken naar de service die je hostingprovider biedt. Checken ze regelmatig zelf of je site mogelijk beveiligingsrisico’s heeft? Indien je problemen met je site hebt, kun je dan gebruikmaken van een deskundige en snelle klantenservice? Maakt je hostingprovider back-ups van je website zodat je na een hack een eerdere versie van je website terug kunt (laten) plaatsen? Stel de hostingprovider vooraf deze vragen en ga niet voor een te goedkope oplossing, dit kan je nog weleens duur komen te staan. Een goede hostingprovider is die € 100,- á € 150,- per jaar meer dan waard!

  1. Goede gebruikersnaam en wachtwoord

Verander je gebruikersnaam naar iets wat een hacker niet makkelijk kan raden. Standaard is de gebruikersnaam admin, zorg ervoor dat hackers hier niet mee kunnen inloggen. Kies ook niet voor je domeinnaam of iets anders wat eenvoudig te bedenken is. Zorg daarnaast dat je een veilig wachtwoord instelt. Je domeinnaam met een 1 erachter is niet veilig! Ga bij voorkeur naar een wachtwoord-generator en laat een sterk wachtwoord voor je maken. Dit kan bijvoorbeeld via Norton >.

  1. Betrouwbare plugins

Download niet alle plugins die je tegenkomt op internet. In sommige plugins zitten lekken die hackers toegang kunnen geven tot je website. Download plugins in principe alleen vanuit WordPress zelf en niet via andere kanalen. Let er bij het downloaden ook op dat de plugin regelmatig wordt bijgewerkt en wat andere gebruikers over de plugin schrijven.

  1. Updaten van WordPress en plugins

Indien WordPress aangeeft (dit staat na inloggen op je Dashboard) dat er een update nodig is, voer deze dan ook uit. WordPress geeft deze updates meestal uit om beveiligingsredenen. Let er ook op dat je je plugins blijft updaten, betrouwbare ontwikkelaars geven regelmatig updates uit om alle beveiligingsrisico’s uit te sluiten.

  1. WordFence plugin

Een goede hulp bij het beschermen van je website is de plugin WordFence. Deze is via WordPress gratis te downloaden en zorgt op heel veel verschillende manieren voor een betere beveiliging van je website. De plugin is zeer uitgebreid maar met een paar simpele instellingen ook al van grote waarde. Vul na installatie allereerst je emailadres is, op deze manier zal WordFence je direct informeren wanneer er iets misgaat op je website. Ga na het invullen van je e-mailadres naar Scan en laat WordFence je website scannen op problemen. WordFence zorgt naar de meldingen en de scan ook voor een constante beveiliging van je inlogscherm, na 20 foutieve inlogpogingen worden gebruikers geblokkeerd. Daarnaast biedt WordFence een firewall die die hackers en bots vanzelf buiten houdt.

Blijf up-to-date en laat je informeren

Het belangrijkste is dat je je site up-to-date houdt om hackers tegen te houden. Laat je daarnaast informeren over alles wat je downloadt en schakel eventueel regelmatig hulp in om je site even te controleren. Vaak is een specialist binnen de kortste keren klaar met het bijwerken van je site.

jouw site binnen een week live?

De website is de basis van je online branding. Je geeft je klanten hiermee informatie over jezelf en je diensten. Door middel van blogs, social media, het aanbieden van eBooks en het opbouwen van een mailinglijst zet jij jezelf online in de markt.

Meer weten? Neem contact met ons op