Waar in het verleden de vorm nog weleens boven het gebruiksgemak ging, konden we dat in het afgelopen jaar duidelijk zien veranderen. Er zijn op dit moment veel websites die er visueel aantrekkelijk uitzien waardoor het  steeds moeilijker wordt er met jouw website echt uit te springen. Vandaar dat het juist belangrijker wordt je te onderscheiden op het gebied van gebruiksgemak. (ook wel User Experience of UX).

Valt het belang van een onderscheidend webdesign dan helemaal weg? Nee natuurlijk niet, ook op dit gebied zien we een aantal trends. Dit zijn trends die juist nu in lijn liggen met gebruiksgemak en onderscheidend vermogen: veel visuele elementen, duidelijkheid, originaliteit/eigenheid en toch simpel.

Voor het gemak hebben we de belangrijkste trends in dit artikel op een rijtje gezet, eerst gaan we in op duidelijkheid en minimalisme, daarna behandelen we design onderdelen die ervoor zorgen dat je website zich onderscheid van de rest.

Duidelijkheid: de gebruiker centraal

Door gebruikers veel keuzes te bieden kan er keuzeverlamming (choice paralysis) optreden. Wanneer je website bijvoorbeeld veel menu-opties heeft geef je je bezoeker te veel opties om op te klikken. Hierdoor zorg je voor onduidelijkheid in het verhaal en de volgorde waarop je je verhaal wilt vertellen. Wees daarom kritisch naar jezelf en schrap alle menu-opties die niet bijdragen aan je verkoop. Zorg ervoor dat bezoekers geïnteresseerd raken in je dienst en er meer van willen weten. Dit doe je door niet te veel weg geven op je website. Op dat moment moeten ze contact met je opnemen en krijg je zelf de regie in handen. Om je bezoeker van dienst te zijn adviseren wij dan ook te kiezen voor maximaal 6 menuopties en submenu’s zelfs helemaal te vermijden.

Minimalisme in webdesign

De trend naar minimalistische ontwerpen die in de afgelopen jaren is ingezet, zal zich in ook 2017 voortzetten. We zien gelukkig steeds meer overbodige animaties en volle websites verdwijnen. Bezoekers hebben behoefte aan een snelle site zonder teveel afleiding met enkel de informatie die zij zoeken (zoals de website van onze kapper die te veel telefoontjes ontving over zijn openingstijden kapsalonvdklift.nl). Bovendien weten mensen dat je op een site kunt scrollen. Hierdoor kun je meer ruimte gebruiken om alle elementen op je website kwijt te kunnen en vermijd je overvolle pagina’s. Minimalisme in het ontwerp draagt bij aan een groter gebruiksgemak en dit staat volgens ons centraal in de websitetrends.

Grote (originele) afbeeldingen met tekst

Kun je je met een minimalistisch website ontwerp dan nog wel onderscheiden? Ja, dat kan zeker. We zien steeds meer grote, kwalitatief sterke, afbeeldingen op websites die het verhaal van de website ondersteunen. Zeker in combinatie met tekst is dit een krachtig middel. Kwalitatief sterke afbeeldingen zijn voor iedereen bereikbaar dankzij platformen als Unsplash. Door een grote afbeelding als basis te gebruiken in combinatie met tekst en/of knoppen, versterken tekst en beeld elkaar.

Originele lettertypes

In 2017 zullen we ook meer websites gaan zien met eigen lettertypes. Vroeger werkten op website enkel een gering aantal lettertypen. Door tegenwoordig gebruik te maken van bijvoorbeeld Google Fonts kun je je merk nu een eigen gezicht meegeven. Naast je kleurkeuzes en de afbeeldingen helpt de keuze voor originele lettertypes voor meer herkenbaarheid van je merk. Wij verwachten in 2017 minder Arial, Verdana en Helvetica te zien en dit juichen wij toe. Al blijven wij Comic Sans wel een all time classic vinden…

Bron: Comic Sans Project

Waarom staat er trouwens een afbeelding van een banaan boven dit artikel?

Een banaan is een marketing-term voor iets dat er om schreeuwt om aangeklikt te worden. Lees meer hierover op Schrijvenvoorinternet.nl


OPWOLKEN.COM

opwolken.com biedt sinds 2012 een totale oplossing voor je online marketing. Een ideale instrumentenmix om jou en je bedrijf online te profileren. De basis is een website die aansluit bij al je online activiteiten, met ruimte voor je verhaal, je branding en je blogs. Ook verzorgt opwolken.com alles omtrent je huisstijl, van logo, visitekaartje tot eBooks. Meer weten? Daan Blom en Wim de Kruijf leggen het je graag uit.

Contact opnemen